четвъртък, 26 март 2015 г.

Изумрудите и тяхната употреба в гривни, пръстени, обеци и колиета


За тези от вас, който не знаят, изумруд, това е скъпоценен и красив камък смарагд, който прави различните украшения да изглеждат магически. В следващите няколко реда, мислим да ви покажем няколко негови черти, как изглежда, как стой и прочие при различните бижута. Едно е ясно, камък като този е перфектен за създаването на бижута и същевременно не е непоносимо скъп като диамантите например.
 

Най-характерната черта при него е зеленият му цвят. С него, може да се определи и цената му — колко по-светъл или тъмен е той, толкова повече цената му варира в различни суми. Неговият външен вид, е резултат от съдържанието на желязо, хром и ванадий в него. Хората със зодии телец, рак и лъв са под нежната сила на изумруда и могат с гордост да носят различни видове бижута. Символиката на смарагда, означава чистота и вярност и може лесно да се избере от представителите на горе споменатите зодии. Разбира се, ако те смятат и най-вече са верни и чисти. И тук не говорим за това колко често се къпят.„Патриций” е името на намереният най-голям смарагдов камък, който се съхранява в музей в Ню Йорк. В Аравийската пустиня и Египет съществуват исторически данни за древни находища и места за съхранение на подобен вид скъпоценни камъни, но едва ли някога ще видим подобно място. В днешно време херцог Девънширски е имал честта да притежава изумруд, който днес се намира в Британския музей на Лондон. Само се замислете, какво е да имаш толкова скъп изумруд, че днес да е в музея. Със сигурност е готино като усещане от една страна, но от друга музея ти е отнел голямото красиво камъче най-вероятно абсолютно безвъзмездно.
 


Символиката на украшенията с изумруди. Има поверия, според който засилва паметта, смятан за камъка на мъдростта и дарява сили на сърцето, естествено, ако сте склонни да повярвате на подобни неща. Някой други предания или митове разказват, че бижута със злато и смарагда предпазват от зарази, помагат срещу лоши сънища, даряват мъдрост, слава и вярност в семейството. Точно поради тези причини, много специалисти и експерти в областта подканват ако имате възможност, да се сдобиете с някакво бижу със смарагд, да не му мислите много, а да го грабвате на мига. Висококачествени смарагди са все по-голяма рядкост, а дори много често цената им надхвърля тази на диамантите. За най-качествени изумруди са смятани тези, който произлизат от Колумбия.

От началото на XX в, бижута със смарагд са много предлагана и търсена стока в Европа. Биват продавани във всякакви накити с всякакви размери и изглежда, че имат все още успех сред хората, тъй като те не спират да си ги купуват и твърдо смятат, че имат някакви свръх естествени сили. Със сигурност сте виждали подобни украшения, ако не Вие самите да носите, то вашите майки и баба имат бижута със смарагди в своите бижутерски кутии. Предпочитани са от хора на всякаква възраст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар